Har du stram og vond ”hverdagsrygg” ?

rygg Jan 26, 2020
  • Har du lagt merke til at jo mer travel hverdagen er, jo mer som settes på agendaen og jo mindre tid du har til å gjennomføre alt, jo strammere blir ryggen?
  • Visste du at det er sammenheng mellom det å være fremadrettet, handlekraftig og travel og det å ha en stram og vond rygg?

Visste du også at hver gang vi opplever stress, telefonen ringer, småen må være på trening om 10 minutter og det er kø på veien, at vi trigger en refleks vi mennesker har og trenger for å komme oss fremover, både fysisk og mentalt?

Når vi er rundt 3 mnd gamle ”vekkes” Laundauer refleksen. Det er den refleksen som gjør at babyen løfter hodet når den ligger på magen og som etter hvert får armer og bein til løftes opp for å gjøre babyen klar til å komme seg fremover i rommet. Den orienterer seg, ser hva som er rundt seg og finner frem til strategien for å krype eller åle seg fremover mot mamma.

Denne refleksen aktiveres også hver gang du har noe som ligger foran deg, tidspress, prosjekter som skal ferdigstilles, den travle hverdagen full av logistikk, konflikter og tidsklemmer. Refleksen kan trigges hundrevis av ganger til dagen. Muskulaturen i rygg og nakke strammes ubevisst igjen og igjen inntil den blir så stram at vi opplever smerte. De stramme musklene forblir stramme ut av vane og holder seg i denne tilstanden av autopilot 24/7 uten at vi er det bevisst.

Her er 3 enkle og fantastiske øvelser du kan benytte når ryggen føles stram, trøtt og smertefull. De er skånsomme og effektive og kan benyttes hvor som helst – hjemme eller på arbeidsplassen. Du trenger 10 minutter og litt plass på gulvet. Det er helt gratis og kan helt selv bidra til å holde en stram og vond rygg myk og smertefri. Det eneste du trenger er å sette av tid.

Hva er det minste du kan gjøre for å sette av tid til deg selv og ryggen din?

Arch and flatten

Denne øvelsen lærer hjernen din å ta tilbake kontrollen over ryggmusklene i det du skånsomt kontraherer ryggmusklene, ruller bekkenet fremover og deretter sakte går ut av bevegelsen og kommer tilbake til utgangspunket. Gå sakte frem og tilbake og legg merke til den fine bølgelignende bevegelsen som går fra kraniekanten og helt ned til halebeinet når du beveger deg. Du finner øvelsen på YouTube Sol somatics.

 

Sidebend

Denne øvelsen får muskulaturen på kroppens utside til å slappe av og bli mer fleksibel, samt at du frigjør spenninger i hofter og skuldre. Når vi skufler snø, støvsuger, soper utenfor huset eller sitter foran pcèn har vi en tendens til å jobbe mest med den ene siden. Etterpå kan ryggen være ekstra øm eller smertefull på den siden. Denne øvelsen vil hjelpe deg å komme ut av tvisten du får når du gjør arbeid og bevegelser primært med den ene siden. Øvelsen skal gjøres på begge sider. Se øvelsen på YouTube Sol Somatics

 

Washrag

Nyt følelsen av å forlenge og slippe spenninger i hele senteret av kroppen i det du skånsomt lærer å rotere kroppen som en vaskeklut fra skuldrene dine og ned til hoftene. For golfspillere er denne øvelsen er must for å komme ut av tvisten de går inn i når de slår ballen.

Disse enkle og trygge øvelsene kan du gjøre hver dag for at muskulaturen din skal huske hvordan det er å slappe av. Siden hjernen kontrollerer musklene vil repeterende bevegelser som å sope, spille golf eller holde små barn på den samme hoften, lære musklene dine å forbli stramme og ”frosne”. Løsningen blir å få hjernen til å minne musklene på å slappe av. Se YouTube Sol Somatics.


Når du kan øvelsene, tar det bare 10-15 minutter med sakte, skånsomme og bevisste Somatics bevegelser så vil musklene begynne å slappe av. Etterpå kan gå ut og gjøre det du liker aller best.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.