Har du slått hodet eller nakken og følt deg hjelpeløs i hvordan få musklene til å slappe av etterpå?

Uncategorized Mar 04, 2021

Har du noen gang opplevd et stygt fall, der du for eksempel slo hodet eller nakken din og i etterkant har levd med smerter, stivhet, rare symptomer eller begrenset bevegelighet?

Kanskje har ulykken bidratt til at livskvaliteten er redusert på grunn av skaden?

I denne posten vil du lære noe om viktigheten av det å kunne hjelpe deg selv når uhell og ulykker skjer eller har skjedd.

Hvis du har opplevd en ulykke, har du kanskje følt deg hjelpeløs og rådløs i hvordan komme tilbake til det normale og den du var FØR ulykken skjedde. Mest sannsynlig har du søkt ut for å få hjelp av andre og brukt både mye tid og penger på ulike behandlinger. I tillegg har du kanskje også blitt undersøkt med både MR, CT og røntgen men legene finner kanskje ingenting galt og behandlinger har bare gitt deg midlertidig virkning. Og skulle du ha opplevd et brudd vil jo det heales etter 6-7 uker, så hvorfor gi ikke plagene seg?

Etter det jeg har erfart, er det ikke alltid at funn etter skader vises på MR og røntgen. Det kan være frustrerende om legen eller terapeuten din heller ikke forstår symptomene du sliter med. Dette kan skape følelser som sorg, sinne eller angst hos dem det gjelder. Mange opplever også å ikke bli trodd og at de ikke blir tatt på alvor når ingenting er synlig. Dette kan gå over i depresjon, ettersom smerter skaper redusert livskvalitet. Det er ikke uvanlig at man trekker seg tilbake fra sosiale  hendelser. Kanskje begrenser plagene dine deg også fra å gjøre dagligdagse ting du pleide å gjøre før. Når kroppen er begrenset fra å gjøre de normalen tingene, blir også livet begrenset.

 

Flere som kommer til Somatics timer stiller de samme spørsmålene:

  • Hvis ingen kan hjelpe meg, hvordan skal jeg bli "normal" igjen?
  • Hvor lenge skal jeg ha det slik?
  • Hva er galt med meg?
  • Og hva skal jeg gjøre når ingen kan hjelpe meg? 

Mange jeg har møtt føler også skyld og skam overfor dem rundt seg, da de ikke lenger er den ressursen din en gang var og ikke kan bidra til fellesskapet. Kvinner kan også kjenne på konstant dårlig samvittighet, fordi de ikke kan være den mammaen de ønsker for barna sine eller for at de ikke lenger klarer å jobbe på grunn av ettervirkningen av ulykken. De blir gjerne avhengige av at partneren forsørger dem og det kan være utfordrende.

De aller fleste som kommer til Somatics er ikke kjent med at den aller beste medisinen de har for hånden, ligger i ens eget nervesystem og i egen kropp. I stedet tenker de gjerne at andre vet best hva som er riktig for dem, og er ukjente i det å kjenne etter hva de trenger selv. De er heller ikke vant med å bruke kroppens ressurser men har i stedet støtte av smertestillende medikamenter eller behandlinger hos andre.

Det er vanlig å søke ut for å få hjelp for "vondtene" sine men å søke innover og ha kunnskap om hva jeg kan gjøre for meg selv, vil være mest ideelt i det lange løp. Det er nemlig bare vi som bærer på ressursene kroppen har til å lege seg selv.

Mitt råd til deg som strever med ettervirkninger på skader, ulykker eller traumer, er å lete etter noe du selv kan gjøre for å få det bedre i kroppen din. Her finnes ingen "one sice fits all" løsning. Vi er nemlig alle forskjellige og vi trenger kanskje helt ulik tilnærming for å få det livet vi ønsker å leve etter traumer (f.eks. stress, skader og ulykker). Når det er sagt vil jeg anbefale deg og gå for en metode som regulerer nervesystemet ditt, fremfor å lindre symptomene, og så gå all inn i det.

Hvis uhellet er ute, vil det selvsagt være viktig å få sjekket at ikke noe er brukket, er alvorlig eller ødelagt på noen måte. Men om undersøkelser og bilder viser at alt er normalt, er det mest sannsynlig at musklene dine står i helspenn for å beskytte deg. Da er det nervesystemet sammen med musklene du trenger å arbeide med. For dette kan redusere stresset og spenningene som har satt seg i kroppen og musklene etter ulykken. Stramme og spente muskler kan klemme på nerver og bidra til press rundt ledd og ryggsøyle. Derfor er det ekstra viktig at musklene kan begynne å slappe av.

Hvis prøvene ikke viser skade, vil det kanskje være godt for deg å vite at du faktisk har alle ressursene i deg selv, til å komme videre. Du trenger bare vite hva du skal gjøre og hvordan. Å kunne gjøre noe for deg selv når skaden først er skjedd, vil være essensielt, ettersom dette kan hjelpe deg umiddelbart eller i etterkant. Du trenger bare vite hva du skal gjøre.

 

Som mennesker er vi utstyrt med et nervesystem som er selv regulerende, selv legende og selv endrende.

Du kan altså gjøre veldig mye selv. Somatics bevegelse kan være et fantastisk verktøy til både førstehjelp, rehabilitering og forebygging av skader. Grunnen til dette er at du gjennom smart og skånsom bevegelse endrer hvordan hjernen din styrer musklene dine. Ved å arbeide med deg selv på denne måten regulerer du både muskelspenninger, nervesystemets stress responser og opparbeider bedre muskelfunksjon- og kontroll og ikke minst får tilbake en friere bevegelighet.

 

Skader og ulykker påvirker oss ikke bare fysisk, det setter også spor emosjonelt og mentalt.

Mange av oss har opplevd et eller flere fall, ulykker eller skader gjennom livet. Utenom disse fysiske skadene har de fleste også opplevd perioder med langvarig stress eller andre traumer av emosjonell eller mental art. For eksempel en vond skilsmisse, sykdom eller dødsfall i familien, økonomisk usikkerhet, utfordringer med egen helse eller andre ting som har bidratt til at nervesystemet er skrudd på "overlevelse".

 

Visste du at de som har et dårligere nervesystem fundament på grunn av traumer fra barndommen, lettere kan utvikle autoimmune plager som voksne?

Dette kan også være en medvirkende årsak til tilstander som angst og depresjon i voksen alder. Sammen med traumer fra barndommen og langvarig stress gjennom livet, kan ulykker være overveldende for nervesystemet vårt.

En ulykke kan for noen være dråpen for nervesystemet og bidra til at symptomer som oppstår i etterkant av et traume eller ulykke, tar tid å lege. For personer med en trygg og god oppvekst, og som ikke har opplevd langvarig stress, så trenger ikke en påkjørsel bakfra eller et stygt fall ha samme innvirkning på kroppen eller nervesystemet, sammenliknet med en person som har et dårligere nervesystems fundament fra en oppveksten. Det har jeg lært av en av mine mentorer, Irene Lyon fra Smart Body Smart Mind. 

 

Når uhellet først er ute, kan det forårsake konsekvenser for hele livet vårt.

Når kroppen ikke virker som den skal, blir livskvaliteten ofte redusert. Gleden kan utebli og livet kan føles begrenset. For mange med kroniske smerter og muskelspenninger, ligger mye av fokuset på alle symptomene og smertene. Tiden går også gjerne med til leting etter noe eller noen som kan hjelpe og til utallige behandlinger av ulike former for å bli kvitt symptomene.

 

Mange lever som fengslet i en kropp det er vondt å være i

Utfordringen kan bli at jo mer fokus du har på symptomene eller smertene i kroppen, jo viktigere blir disse for hjernen din. Den lager bare mer symptomer som for eksempel smerter, ettersom hjernen tror at disse symptomene er viktige for deg. Hjernen bli veldig god på å produsere mer av det vi fokuserer og på og bruker tiden og energien på. Derfor et det viktig å heller bruke ressursene våre på å lære noe vi kan gjøre for oss selv, bli kjent med hva vi selv trenger og hva vi vil føle i stedet for smerter og ubehag. Vi trenger å lære hjernen å ha fokus på noe annet enn det vi ikke vil ha. Jeg vil dele et eksempel på noe jeg opplevde nå i vinterferien.

 

Jeg hadde et ski-uhell der jeg falt på hodet og fikk en smell i nakken.

Jeg hadde endelig knekt slalåm koden, da jeg for andre gang i mitt liv hadde slalåmski på beina. Jeg er godt voksen og har vært redd både for fart og for å ødelegge kroppen etter alvorlige ulykker tidligere der jeg blant annet brakk ryggen og bekkenet mitt. Da jeg endelig hadde forstått hvordan jeg skulle renne, turte jeg gradvis å øke farten. I siste del av rennet var det mye humper og løssnø og før jeg visste ordet av det var jeg i luften. Jeg landet på magen og slo hodet hardt i bakken. Jeg hørte det sa knekk i nakken, kjente at musklene på venstre side i nakken trakk seg sammen og at noe strammet seg inne i halsen. Jeg klarte å snu meg på ryggen og lå helt stille en stund for å tillate meg selv å kjenne etter.

Jeg visste at jeg hadde pådratt meg en ny nakkesleng. I stedet for å gå inn i panikk, visste jeg hva jeg skulle gjøre og jeg kjente godt etter hva jeg trengte for å føle meg trygg. Jeg ville føl ferdig smerten jeg kjente og tok frykten jeg kjente på alvor. Jeg forsto at jeg måtte får kontroll på spasmene som oppstod i nakken i det jeg falt og slo hodet.

Hadde dette vært for en del år siden hadde frykten satt meg helt ut og jeg hadde ikke visst hva jeg skulle gjøre eller hvor jeg skulle henvende meg. Første tanke ville også vært, HVEM kan hjelp meg og hvor begynner jeg.

I stedet klarte jeg utrolig nok å komme meg opp og fikk rent ned siste biten, lettere fortumlet og skjelvende i beina. Straks jeg hadde satt skiene fra meg, var det opp på rommet, hvor jeg la meg rett ned på gulvet. Her måtte hjelpe hjernen å skru av spasmene som satt i nakken og den venstre skulderen. 

Ettersom jeg har nødvendig kunnskap om de unike Somatics øvelsene og teknikken Pandiculation (P-ordet du leste om forrige gang og som får hjernen til å slippe spenningene i muskler som har trukket seg sammen). Jeg begynte straks med en Kropps scanning, før jeg beveget meg inn i selve øvelsene. Her følte jeg på hvordan det var å være meg. Jeg lå strekk ut på gulvet og registrerte kroppen min mot underlaget. Jeg kjente nakkemusklene pulsere, at venstre side var i full krampe og at halsen strammet seg. På denne måten kom jeg ut av hodet og tankekaos og inn i kroppen. Jeg ledet hjernens fokus mot det jeg opplevde og følte i kroppen og ga det både oppmerksomhet og plass til det jeg sanset.

Etter år med egen praksis og erfaring, kjenner jeg min egen kropp ganske godt og jeg er kjent med hva som skjer i nervesystemet når traumer oppstår, så jeg følte ikke frykt. Jeg var bare frustrert over at jeg ikke hadde sluttet å renne tidligere. Jeg var sliten da uhellet skjedde og hadde mindre kontroll over kroppen og dårligere balanse.

 

Tidligere ville jeg ha straffet meg selv med nedsettende prat, som for eksempel hvor talentløs jeg var som ikke lyttet til kroppen tidligere.

Men slik er det ikke nå lenger. Jeg møtte meg selv med vennlighet og empati. Dette var ikke greit og det det var bra at jeg tok meg selv på alvor. Da jeg hadde brukt tid på å scanne og føle det jeg følte, begynte jeg med sakte bevegelser som løsnet opp hyperspenningen og den verste stivheten i musklene etter fallet. Jeg måtte gjør mindre bevegelser enn jeg normalt kan, da musklene var i alarmberedskap. Nå gjorde jeg hver øvelse som om jeg gjorde dem for første gang. Jeg beveget meg med mikrobevegelser. 

 

Ettersom jeg i disse dager lager nye Drop-in timer for mars måned, med temaet Frihet i nakke og skuldre, benyttet jeg de øvelsene jeg kjente jeg trengte mest.

Jeg er heldig som har denne kunnskapen og som vet hvordan jeg skal bruke øvelsene og kroppens egne ressurser som medisin. Og jeg har som mål å gjøre Somatics kjent for folket. Vi trenger det enkle vi kan gjøre for oss selv. Og vi har nytte av kunnskap om vår egen fysiologi og hvordan vi responderer på stress og traumer. Videre vil det skape større trygghet og tillit til deg selv og kroppen din om du vet hva du kan gjøre og hvordan.

Etter fallet var i snøen var jeg støl i musklene dagen etterpå. Musklene i nakken ble nemlig overstrukket i støtet med bakken. De trakk seg nemlig lynrask sammen på grunn av at en strekk refleks ble aktivert for å beskytte nakken min. Jeg hadde massiv gangsperr i et par dager men ettersom jeg tok grep med en gang og gjorde Somatics øvelser 1-2 ganger daglig, fikk det til å slippe ganske fort. Nå 3 dager senere, er nakken som normal igjen. Helt fantastisk. 

Ettersom jeg i dag sitter med kunnskap om hvordan hjernen og kroppen påvirkes ved traumer og stress, har jeg kunnet møte meg selv på en måte som gjør at jeg føler meg trygg på at jeg kan hjelpe meg selv når ting skjer. Det er bare jeg som kan få musklene mine til å slappe av og det er bare jeg som har tilgang til mitt nervesystem og min hjerne. Jeg vet også hva jeg skal gjøre og hvordan gjøre det. 

Somatics er unikt ettersom det adresserer roten til muskelspasmene, spenningene og smertene - nemlig hjernen.

 

Har du lyst å lære hvordan arbeide med dine stive og vonde skuldre eller en anspent nakke?

Samt lære om årsaker til hvorfor musklene i disse områdene strammer seg eller gjør vondt?

Da er du varmt velkommen til å bli med med på Somatics Drop-in time onsdag 10/3 kl 09.00-10.30

Pris: 290,-

Link til Drop-in timen finner du her: https://www.solsomatics.no/drop_in

Får du ikke mulighet til å bli med live kan også opptaket kjøpes. 

 

Alt godt til deg:)

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.